1 advent

2010-11-29 kl. 01:56:22
Var tar tiden vägen? Det är 28 novemeber! Hallå vart tog hösten vägen? Kanske för att Charleston mer bara har tre årstider och att det idag liknar mer en fantastisk höstdag än en snöslaskig dag i kalla Sverige. Läste om julmarknader idag och pratade mer mamma om det förra veckan. Vapnö julmarknad, segerstads julmarknad, julkorv, julgodis, vildsvinskebab, halmbockar och handgjorda saker. Varma kläder, kalla tår, frusna fingrar... saknaden är idag och knackar på dörren, boar i brevlådan och parkerar i garaget! Kan någon köpa mig en biljett hem för en helg och sen tillbaka? För nej jag saknar inte Sverige i sig eller Reftele i sig eller något annat som har med den hålan och göra mer än vänner jag saknar. Förresten, julmtomten har varit ifarten, håll i hatten folks! Spenderade över $300 dollar idag + att jag ska leta mynt på gatan för att få ihop till frakt över atlanten haha. Fattig student, fattig au pair, arbetslös... vilka liv jag haft haha.  Köpte söta små klockor till G&G idag tills deras födelsedag 15 december. Hoppas trollen tycker om dem. Vad baby G får i jul och ettårspresent är frågan asså. Tips på bra babypresenter som inte är kläder eller leksaker?

Sitter hemma hos Juls just nu (som är moster till barnen jag passar) och dricker glögg, äter svenska pepparkakor och ska försöka göra ett ett julkort till farmor. Tackar gud här på denna sidan atlanten för IKEA! Nöjd med mina inköp idag, önskar jag fick julklappar av mig själv!
Saknar inte bara julmarknad, saknar min kusin, vänner, spela spel med en kall öl och härligt folk, åka pulka och dricka varm choklad med lussekatter som man måste doppa för att dem är torra som skorpor, köra bil väldigt vårdslöst i snön eller åka snowracer efter bil mitt i samhället, halka på uppfarten i högklackat efter en kväll i dimman, gå med kusin och hennes vovve i massa snö och sen dra vidare till bastu och solarie och avsluta med mat och film. Saknar mycket som är kopplat till Sverige. Mest människor och saker jag älskar. Saknar också tider som varit med vissa. Saknar tider med en vän som sitter i London och saknar mig lika mycket (säg inte emot jag vet det). Kollar bilder och inser hur fort livet går och hur mycket man stoppar i ryggsäcken under åren. Ne, nu ska jag sluta vara sentimental! Åter till julkortsfix, håll koll på brevlådan farmor!

Med ett leende på läpparna

2010-11-18 kl. 06:06:47
Ödet är helt klart en del av våra liv. No doubt. Whatever happens, happens for a reason.

Gårdagens inlägg är en del av mitt projektarbete från tredje året på gymnasiet. Shit, ett och ett halvt år sedan jag tog studenten. Vart tar tiden vägen? Antikrundan i full gång snart? 18 känns långt bort och 21 också, vart vill man va? Turn back time?
Finns mycket jag saknar som jag hade för fem år sedan. Vänner, familj, syn på livet. Men hur ska man kunna sakna något sådant när man har förändrats till något så mycket starkare och till en person med bättre insikt i livet? Man kommer alltid sakna sin barndom.. säger hon som är bara barnet.. gud, jag låter gammal. Pensionsspara?
På tal om pensionssparande.. eller aa banksaker. Hur tidigt lär man sig inte; lita inte på telefonfärsäljare!!!!??? Tolv år? Ja inte fan tog jag åt mig det, gick på det igår, i USA som pricken över i:t! 650 spänn fattigare, jävligt generad, samtal med värdmamma och besök på banken, tur att allt går och lösa och att jag fick intala mig själv vilken jävla idiot jag är x antal gånger idag. Bra jobbat liksom! Men det löste sig och läxan var 650 kr!  Förhoppningsvis pengar jag får tillbaka, håller tummarna för det iallafall annars blir det inga julklappar här inte. Får lägga mitt hopp hos tomten! För han finns i USA med va? Dock på juldagen, knepigt det kommer kännas...
Dinner with the people from this weekends scubadiving tonight. Sushi downtown and then coffeshop. Nice time with awesome people. Glad I did that trip. This year has really taught me that life is all about meeting people and learn new things every day. And damn, I'm only half way through this trip so far. Much more to learn!! Hopefully more diving in January, yay!
Nu ska jag leta upp något att klubba mig själv till sömns med, som den idiot jag idag varit sov jag till 12.30 och jag börjar 7.30 imon och har inte lagt mig än, poäng till mig. Prick i protokollet? Prata i nattmössan? Klubba katten som sover på min kudde? Ringa john blund? Sweet dreams folks

3 år, ett liv, en evighet, igår?

2010-11-17 kl. 03:24:15

15 november 2007. Ett datum jag aldrig glömmer. En helt vanlig skoldag, en torsdag. 11 dagar efter min födelsedag, 4 dagar efter fars dag!


Jag kom hem från skolan vid klockan fyra. Vad jag inte visste var att jag tjugo minuter senare skulle få ett samtal jag aldrig skulle glömma. När telefonen ringde svarade mamma i den bärbara telefonen. Eftersom min mamma är hörselskadad så var inte den bärbara den bästa telefonen för henne att prata i. Hon kunde inte uppfatta vad som sas utan räckte telefonen till mig. Det var från ambulansen. Tanken av att det var pappas jobbarkompis som sökte pappa flög igenom mitt huvud. Efter att han frågat om min mamma hette Birgitta Skoogh och om hon hade varit gift med en Håkan Skoogh, hur gammal jag var och massa andra frågor som jag knappt minns så kom dem. Orden ingen sjuttonåring vill höra. Han är död! Mitt hjärta har nog aldrig känts så tungt, min kropp så förlamad och jag har aldrig varit så stum. Jag gick in till mamma med telefonen i handen. Fick fram att det var från ambulansen, räckte henne telefonen som föll ur min hand och sen minns jag att jag satt på köksgolvet. Helt lamslagen.


Vi hade blivit ombedda att ta oss till Värnamo sjukhus. Det enda jag visste var att han var död. Min pappa hade tagit livet av sig. Hur visste jag inte... ännu. Jag grät inte på hela vägen till sjukhuset. Min lillebror skrek och grät hysteriskt. Jag var tyst. Jag var lamslagen.


Att som utomstående läsa detta har jag inte en aning om hur det känns eller upplevs. Jag vet bara hur min reaktion då och nu är. Alla som genomgår något oväntat tragiskt passerar ett chocktillstånd. Ur min synvinkel lämnar jag det aldrig efter det här. Det kommer alltid vara en chock det som hänt. Däremot har jag tagit mig ur den fasen där chocken gör dig till en annan människa. Jag har hittat tillbaka till mig själv.

 

När vi kom till sjukhuset hade jag svårt att ens komma ur bilen. Innanför akutmottagningens dörrar fanns så mycket människor jag kände, som kände pappa eller visste vem pappa var och att vi var på väg. Jag hade inbillat mig att pappa skulle finnas på akuten. Levande! Men det var inte den sanningen jag mötte. Jag passerade dörrarna in till akuten och mötte genast bekanta ansikten. Jag var som i en bubbla. Människor kramade mig och sa saker. Jag var tyst. Korridoren vi gick igenom kändes som evigheternas tunnel. Någon tittade ut ur sitt kontor, sa något eller bara skakade på huvudet. Jag minns inte vad jag tänkte. Det var en bubbla omkring mig. Utan tankar och utan känslor. Eller en blandning av allt det här? Jag vet faktiskt inte.


Vi kom till ett rum där två socialarbetare, pappas arbetskollega/vän Anders, pappas fru, hennes föräldrar, hennes arbetskollega, hennes fyra barn och deras pappa befann sig. Jag kände mig utstirrad och blottad. Nu kom tårarna. Jag kunde inte hålla min mask längre. Dessa människor förknippade mig med pappa och denna gång fanns han inte med. Någon yttrade att han skjutit sig i källaren men jag tror inte jag uppfattade det då. Allt gick över i ett sjukt beteende. Jag grät hysteriskt. Jag dunkade mitt huvud i väggen flera gånger och kände inget, absolut ingenting. Tomhet.


Det låter som något ur en film. En scen från ett mentalsjukhus om jag får säga det själv. Att förmedla känslan jag hade vid detta tillfälle är inget jag klarar av. För jag vet inte själv vad jag kände eller vad jag tänkte. Förvirrad och chockad. Det går inte beskriva. Chocken, bubblan, omgivningen. Det måste upplevas!


Jag vet inte hur länge vi var på sjukhuset. Det var två socialarbetare som hela tiden skulle prata och försöka trösta eller på något sätt förklara för mig. Jag var arg, arg på att de inte kunde hålla käften och låta mig vara! Dem förstod inte, dem kunde inte, dem visste inte vad jag kände. De försökte men de visste inte vart deras gräns gick. De skadade mer än vad de gjorde nytta. Jag var arg och ledsen men egentligen kände jag ingenting. Någonting inom mig skrek och ville ut. Något slet sönder mig och jag kunde inte stoppa det. Något försvann ur mitt liv, ur min kropp och skadade mig mer än vad något annat kan göra.




 

Detta är första sidan ur Ab Imo Pectore; ett arbete om sorg och en berättelse om självmord skrivet av.. mig själv!

 

Jag kommer aldrig, aldrig i hela mitt liv glömma denna dagen. För mig är den som igår. Dagarna efter detta är som igår sen blir det dimmigt. Som en bilresa i natten, helljus behövs.. glödlampan var sönder. Vem är hon som skrev detta undrar jag ibland. Vem är hon som innan 15 november 2007 var en annan människa? Vem är jag idag? Starkare är enda svaret. Jag är mig själv med andra mål, erfarenheter och insikter i livet.

 

Resan under de här tre åren har lärt mig så oerhört mycket. Inte bara i syfte med att pappa dog. Jag har lärt känna nya människor i mina resor. Upplevt nya saker. Lärt mig dyka och certifierat mig, utbildat mig till bartender, lever livet som trebarnsmamma i min roll som au pair, bilat i USA en hel del själv, insett vilka vänner som står mig närma och vilka som stod mig närmre förr. Vilka som har tendens att svika och vilka som lyfter upp oavsett. Svart på vitt i det man trodde va en klockren syn på livet. Det blev gråskala ganska snabbt när verkligheten vänder på en sekund. Oavsett händelse.

 

Tack alla som stöttat mig under de här åren och tack för att jag vet att ni står kvar idag också. Speciellt tack till Berit Danielsson och Cathrin Skoogh för att ni sett mig i de värsta tänkbara personligheten, lyft mig ur svarta hål och tagit mig tillbaka till verkligheten. Utan er hade jag inte varit den jag är idag!


Wise words

2010-11-01 kl. 03:03:47
This life is what you make it. No matter what, you're going to mess up sometimes, it's a universal truth. But the good part is you get to decide how you're going to mess it up.
Girls will be your friends -they'll act like it anyway. But just remember, some come, some go. The ones that stay with you through everything -they're your real friends. Don't let go of them. Also remember, sisters make the best friends in the world.
As for lovers, well, they'll come and go too. And baby, I hate to say it, most of them -actually pretty much all of them are going to break your heart, but you can't give up because if you give up, you'll never find your soulmate. You'll never find that half that makes you whole.
Just because you fail once, doesn't mean you're gonna fail at everything. Keep trying, hold on, and always, always, always believe in yourself, because if you don't, then who will? 
So keep your head high, keep your chin up and most importantly, keep smiling. Life's a beautiful thing and there's so much to smile about. 

-Marilyn Monroe